ELEKTR QUVVATI SIFATINI TAHLIL QILISH 0,4 KV TAQSIMLASH TARMOQLARI (Modern education and development, 2025)
0,4 kV kuchlanishli taqsimlash tarmoqlari — bu elektr energiyasini qishloq va shahar hududlariga yetkazib beruvchi past kuchlanishli tarmoqlardir. Bu tarmoqlarda quvvat sifati ko‘pincha ideal (nominal) qiymatlardan farq qiladi. Buning asosiy sababi — fazalar o‘rtasida yuklamaning tengsiz taqsimlanishi, ya’ni assimetrik (nosimmetrik) ish rejimining yuzaga kelishidir. Assimetrik ish rejimi — bu tarmoqning uch fazali tok va kuchlanishlarining tengsizligi bo‘lib, u quyidagi muammolarga olib keladi: quvvat yo‘qotilishining oshishi, ya’ni energiyaning behuda sarflanishi, transformator va boshqa uskuna elementlarining ortiqcha qizishi, elektr energiyasi sifatining pasayishiga olib keladi.