ABU ALI IBN SINONING “YUSUF QISSASI” VA “SOLOMON VA IBSOL” QISSALARIDAGI BADIIY O’XSHASHLIKLAR VA UNING FALSAFIY TAHLILI. (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada Abu Ali ibn Sino ijodiga mansub “Yusuf qissasi” hamda “Solomon va Ibsol” qissalarining badiiy va falsafiy jihatdan o‘zaro o‘xshash tomonlari tahlil qilinadi. Har ikki asarda tuhmat, sabr, ruhiy poklanish va ilohiy adolat g‘oyalari markaziy o‘rinda turadi. Yusuf va Ibsol obrazlari orqali begunoh insonning boshiga tushgan og‘ir sinovlar, ularning sabr-toqati, tozalikka sodiqligi va oxir-oqibatda haqiqatning g‘alaba qilishi badiiy vositalar orqali yuksak falsafiy darajada yoritiladi. Qissalar, ayni paytda, Sharq mumtoz adabiyotining inson ruhiy olamini o‘rganishga oid yondashuvlarini ham ochib beradi. Maqolada bu ikki asar orasidagi mazmuniy va g‘oyaviy yaqinlik,badiiy o’xshashligini va falsafiy tahlili o’rganilib chiqiladi.