RADIOAKTIV NURLARNING INSON ORGANIZMIGA TA’SIRI. RADIOAKTIV NURLANISHLARDAN HIMOYALANISH (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada radioaktiv nurlanishlarning inson organizmiga ta’siri hamda ulardan himoyalanish usullari yoritilgan. Alfa, beta va gamma nurlarining fizik xossalari, organizmga ko‘rsatadigan somatik va genetik zararli ta’sirlari haqida ma’lumotlar berilgan. Shuningdek, radioaktiv nurlanishdan himoyalanishning asosiy tamoyillari — masofa, vaqt va ekranlash hamda shaxsiy va jamoaviy himoya vositalarining ahamiyati tushuntirilgan. Maqola radiatsion xavfsizlik, sog‘liqni saqlash va ekologik himoya sohalarida muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.