“ULISS’ ROMANIDA MODERNIZM VA ONG OQIMI USLUBI (Modern education and development, 2025)
Jeyms Joysning “Uliss’’ romani XX asr adabiyotining eng muhim va murakkab asarlaridan biridir.Asar 1922-yilda nashr etilgan bo’lib , Irland yozuvchisi Jeyms Joys tomonidan yozilgan.U klassik yunon adabiyotidagi Odyssey dostoning Zamonaviy talqini bo’lib voqealar 1904-yilning 16-iyun kuni Dublin shahrida sodir bo’ladi. Asarning bosh qahramoni-Leopold Blum ,uning rafiqasi Molli Blum va yosh talaba Stivin Dedalus.Roman uning kun davomida shaharda boshdan kechirgan ruhiy,jismoniy va falsafiy sayohatlarini aks ettiradi.Har bir bob turli uslub va til orqali yozilgan bo’lib ,uning ichki kechinmalari va tafakkurlari oqimi –“ong oqimi’’uslubida ifodalangan.Roman jamiyat,din,milliylik,shaxsiy izlanish va inson ongining murakkabliklari kabi mavzularni chuqur o’rganadi. “Uliss” modernizmning eng yorqin namunalaridan biri hisoblanadi va bugungi kungacha adabiyotshunoslar, yozuvchilar va o’quvchilar orasida katta bahs-munozaralarga sabab bo’ladi.