O‘QUVCHILARNING AXLOQIY TARBIYALANGANLIK DARAJASINI TASHXISLASH (Modern education and development, 2025)
Maqolada yosh avlodni har tomonlama barkamol etib tarbiyalashda axloqiy tarbiyaning o‘rni, uning mazmuni va asosiy tamoyillari yoritilgan. Shaxsning axloqiy ong, hissiyot va xulq-atvor elementlari asosida rivojlanishi pedagogik va psixologik nuqtai nazardan tahlil qilingan. Axloqiy tarbiyalanganlik darajasini baholash mezonlari, indikatorlari va zamonaviy tashxis metodlari (empirik, reflektiv, psixodiagnostik, sotsiometrik yondashuvlar) keng ko‘rib chiqilgan. Toshkent shahridagi maktablarda o‘tkazilgan empirik tadqiqot natijalari asosida, axloqiy tarbiya jarayonini samarali tashkil etish va monitoring qilish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan. Maqola pedagogik amaliyotda axloqiy tarbiya samaradorligini oshirishga qaratilgan kompleks yondashuvni taklif etadi.