BO‘LAJAK INGLIZ TILI O‘QITUVCHILARIGA GRAMMATIKA O‘RGATISHDA KOMMUNIKATIV VA SUN’IY INTELLEKT ASOSLI YONDASHUVLAR (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada bo‘lajak ingliz tili o‘qituvchilariga grammatika o‘rgatishda kommunikativ yondashuv (CLT) va sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining integratsiyalashgan holda qo‘llanilishi o‘rganiladi. Tadqiqotda Namangan davlat chet tillar instituti talabalaridan tuzilgan eksperimental va nazorat guruhlari ishtirok etgan bo‘lib, CLT va AI asosidagi ta’lim metodikasining samaradorligi tahlil qilingan. Eksperimental guruhda talabalar Grammarly, ChatGPT va Write & Improve kabi sun’iy intellekt vositalaridan foydalangan holda grammatika bilimlarini mustahkamlashgan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, integratsiyalashgan yondashuv grammatik kompetensiyani rivojlantirishda sezilarli ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqola grammatika o‘rgatishda zamonaviy metodlarni qo‘llash, avtomatik fikr-mulohaza tizimlarining roli va o‘qituvchilar uchun metodik tavsiyalarni qamrab oladi.