DORIVOR VALERIANA O'SIMLIGINI DORIVOR XUSUSIYATI XAQIDA (Modern education and development, 2025)
Valeriana (officinalis) o‘simligining bialogiyasi va tabobatda qo‘llanilishi bayon etiladi. Valeriana o‘simligi yurtimizning unumdor va sug‘ariladigan yerlarda yaxshi o‘sadi. Vodiy, Toshkent va Samarqand viloyatlarida plantatsiyalari bor. Tabobatda yurak va qon-tomir kasalliklarini oldini olish hamda davolashda, ayniqsa asab sistemasini tinchlantirishda dorivor o‘simliklar va ulardan olinadigan dori vositalari keng miqyosda ishlatiladi.Dorivor valeriana -Valeriana officinalis.L. Valerianaceae oilasiga kiradi Rossiyaning Yevropa qismida, O‘rta Osiyo cho‘li va Sibirning shimolida, Shimoliy Kavkazning ayrim tumanlari. Markaziy Osiyodagi joylarda, Kasnodar o‘lkasida, O‘zbekistonda madaniy sharoitlarda o‘stiriladi. Ba‘zi turlar Yevropa, Shimoliy Amerika va Janubiy Amerika mamlakatlarida mahalliy hisoblanadi.