MAHALLIY DARAJADAGI QARORLAR QABUL QILISHDA AHOLINING TAKLIFLARINI KO‘RIB CHIQISH MEXANIZMLARINING HUQUQIY ASOSLARI VA AMALIYOTDAGI ROLI (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada mahalliy davlat hokimiyati organlari tomonidan qarorlar qabul qilishda fuqarolarning takliflarini ko‘rib chiqish tartibi, bu boradagi mavjud qonunchilik normalari va amaliy tajriba tahlil qilinadi. Xususan, “tashabbusli byudjet” tizimi, jamoaviy murojaatlar, jamoatchilik muhokamalari va normativ-huquqiy hujjatlar loyihalari yuzasidan fikr bildirish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, qonunchilikda takliflar soni yoki ularni ko‘rib chiqish bo‘yicha kvotalar mavjudligi yoki yo‘qligi tahlil qilinadi. Maqola xulosa qismida ushbu mexanizmlarni takomillashtirishga oid tavsiyalar berilgan