ABDULLA QODIRIY – O’ZBEK REALIST ADABIYOTINING YORQIN NAMOYONDASI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada XX asr boshlaridagi oʻzbek adabiyoti taraqqiyotiga beqiyos hissa qoʻshgan, yangi uslub va gʻoyalarni olib kirgan adib Abdulla Qodiriyning hayoti va ijodiy merosi keng qamrab olingan. Asarda yozuvchining jadidchilik harakatidagi oʻrni, roman janrini oʻzbek adabiyotiga olib kirishdagi xizmatlari, “Oʻtgan kunlar” va “Mehrobdan chayon” romanlarining badiiy xususiyatlari, tarixiy va ijtimoiy ahamiyati tahlil etiladi. Shuningdek, Qodiriy asarlarida realizm, milliy uygʻonish va mustamlaka davri tanqidi qanday aks etgani tahliliy yondashuvda ochib beriladi. Maqolada adib merosining bugungi kunda ham dolzarbligi, yoshlar tarbiyasida tutgan oʻrni haqida fikr yuritiladi.