IJTIMOIY TARMOQLARDA AXBOROT XAVFSIZLIGI (Modern education and development, 2025)
Ijtimoiy tarmoqlar zamonaviy hayotimizning ajralmas qismiga aylangan. Bugungi kunda deyarli har bir inson o‘z fikrini bildirish, do‘stlari va tanishlari bilan muloqot qilish, yangiliklardan xabardor bo‘lish, turli ma’lumotlarni almashish uchun ijtimoiy tarmoqlardan foydalanadi. Ushbu platformalar insonlar orasidagi masofani qisqartiradi, bilim va tajriba almashinuvini osonlashtiradi, shuningdek, biznes va ta’lim sohalarida yangi imkoniyatlar yaratadi. Biroq, ijtimoiy tarmoqlarning keng tarqalishi bilan birga, ularda axborot xavfsizligi masalalari ham dolzarblashmoqda. Axborot xavfsizligi — bu shaxsiy va jamoat ma’lumotlarini himoya qilish, ularning noto‘g‘ri qo‘llarga tushishining oldini olish va onlayn faoliyatni xavfsiz tarzda olib borishni ta’minlashdir. Ushbu maqolada ijtimoiy tarmoqlarda axborot xavfsizligining ahamiyati, mavjud xavf-xatarlar, ularni oldini olish usullari hamda foydalanuvchilarning mas’uliyati haqida batafsil so‘z boradi.