METALL OKSIDI NANOKOMPOZITLARI SINTEZIDA IONLI SUYUQLIKLARNING O'RNII: MINI KO'RIB CHIQISH (MINI SHARH) (Modern education and development, 2025)
Ionli suyuqliklar metall oksidli nanokompozitlar sintezini shakllantiradi, chunki ular kristall fazalar hosil bo‘lishini, morfologiyasini va zarralar tarqalishini past haroratlarda boshqaradi. Ashoka va boshqalar (2016) xona haroratidagi ionli suyuqlik mikroto‘lqin yordamida truba shaklidagi CuO/TiO2 tuzilmalarini hosil qilganini xabar qilishadi. Kaper va boshqalar (2007) imid qarshi ioni bo‘lgan ionli suyuqlik sol-gel sintezi davomida rutil TiO2 nanorodlarini hosil qilishini ko‘rsatadi, Voepel va boshqalar (2017) esa ikkilik ionli suyuqlik aralashmalari bronza, anataza va rutil fazalarining nisbiy ulushlarini past haroratlarda sozlay olishini ta’kidlaydi. Suzuki va boshqalar (2010) ionli suyuqlik muhitida purkash orqali cho‘ktirish 6 nm dan kichikroq, yuqori darajada tarqalgan nanazarralarni hosil qilganini qayd etishadi, Zhu va boshqalar (2006) esa metall o‘z ichiga olgan ionli suyuqliklar ZnO nanostrukturalarining morfologiyasini boshqarishda ham erituvchi, ham prekursor sifatida ishlashini ko‘rsatadi. Green va boshqalar (2012) ionli suyuqlik sharoitida aralashmasiz murakkab funksional oksidlar sintezini tasvirlaydi. Ushbu tadqiqotlar birgalikda shuni ko‘rsatadiki, maxsus ionli suyuqliklar metall oksidli nanokompozitlarning xususiyatlariga quyidagi yo‘llar bilan ta’sir qiladi:Tuzilma hosil bo‘lishini shablon sifatida boshqaradi va kristall fazalarni yo‘naltiradi.Past haroratli sintezni ta’minlaydi va morfologiyani boshqarish imkonini beradi.Moslashtirilgan solvatatsiya va prekursor yetkazib berish orqali zarracha o‘lchamini boshqarish va tarqalishni rag‘batlantiradi.