YURAK QON TOMIR TIZIMI FIZIOLOGIYASI: ASOSIY JARAYONLAR VA MEXANIZMLAR (Modern education and development, 2025)
Yurak qon tomir tizimi (YQTT) inson organizmida hayotiy jarayonlarni amalga oshirishda markaziy tizimlardan biridir. Ushbu tizim yurak va qon tomirlarining integratsiyalashgan faoliyatiga asoslanadi. Maqolada yurak qon tomir tizimi fiziologiyasining asosiy jarayonlari, mexanizmlari va uning organizmdagi ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. Yurakning elektr faoliyati, qon aylanishi mexanizmi, qon bosimi, yurak mushaklarining qisqarish jarayonlari, tizimning nerv-gormonal boshqaruvi o‘rganiladi. Shuningdek, tizimning patologiyalari va kasalliklar, masalan, gipertoniya, yurak xurujlari va insultlar keltiriladi. Ushbu maqola yurak qon tomir tizimining fiziologik yondoshuvlarini yanada chuqurlashtirishga imkon beradi.