HOZIRGI KUNDA SURUNKALI KASALLIKLARNING KO‘PAYISHI VA ULARNING SOG‘LIQNI SAQLASH TIZIMIDAGI O‘RNI (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolamda zamonaviy davrda global va mahalliy miqyosda dolzarb bo‘lib qolayotgan surunkali kasalliklarning ko‘payishi va uning ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlari yoritilgan. Surunkali kasalliklar deb yurak-qon tomir kasalliklari, qandli diabet, saraton, surunkali nafas yo‘llari kasalliklari, ruhiy salomatlik muammolari kabi uzoq muddatli, doimiy davolash talab qiladigan kasalliklar nazarda tutiladi. Bugungi kunda bu kasalliklar butun dunyo bo‘ylab o‘lim holatlarining 70–80 foizini tashkil qilmoqda.Maqolamda bu kasalliklarning asosiy sabablari — noto‘g‘ri ovqatlanish, jismoniy harakatsizlik, zararli odatlar (chekish, spirtli ichimlik iste’moli), stress, ekologik omillar va sog‘liqni nazorat qilmaslik kabi omillar atroflicha tahlil qilingan. Ayniqsa, surunkali kasalliklarning yoshlar orasida ham uchrayotgani tibbiyot tizimi uchun jiddiy signal hisoblanadi.