DIALEKTIK MOHIYATDA UMUMINSONIY QADRIYATLARNING SHAKLLANISHI (Modern education and development, 2025)
Umuminsoniy va diniy qadriyatlar o‘rtasidagi dialektik aloqaning chuqur falsafiy mohiyati shundaki, bu ikki qadriyat tizimi insonning mavjudlikdagi ikki asosiy tomonini – biologik ijtimoiylik va ruhiy-metafiziklikni uyg‘unlashtirishga xizmat qiladi. Insoniyat qadimdan hayotiy me’yorlar va axloqiy tamoyillarni shakllantirishda, bir tomondan, o‘zining tajribaviy ongiga, boshqa tomondan esa, ilohiy vohiyga tayangan. Natijada qadriyatlar dunyosi umuminsoniy mezonlar bilan diniy-me’rifiy tushunchalar o‘rtasida shakllangan doimiy o‘zaro ta’sir jarayonida boyigan.