ЎЗБЕКИСТОНДА ТЎҚИМАЧИЛИК САНОАТИНИ РИВОЖЛАНТИРИШДА МАРКЕТИНГНИНГ АҲАМИЯТИ: ЎСИШ ВА БАРҚАРОРЛИК СТРАТЕГИЯСИ (Modern education and development, 2025)
Ушбу мақола ривожланаётган бозор динамикаси ва глобал муаммолар шароитида ўзбек тўқимачилик саноатида рақобатбардошликни ошириш бўйича турли стратегияларни ўрганади. Мақолада бозор талабининг ўзгариши, валюта курсининг ўзгарувчанлиги, технологик эскириш, инфратузилма чекловлари ва тартибга солиш чекловлари каби муаммолар кўриб чиқилади, шу билан бирга экспортни диверсификация қилиш, қўшилган қийматли маҳсулотларни ривожлантириш, барқарорлик, рақамлаштириш ва инвестициявий ҳамкорлик имкониятлари ёритилган. Муаллифлар соҳа муаммолари ва имкониятларини ҳар томонлама таҳлил қилиб, рақобатбардошлигини ошириш ва жаҳон бозорида барқарор ўсишга эришишга интилаётган ўзбек тўқимачилик фирмалари учун қимматли фикрлар ва амалий тавсиялар беради. В данной статье исследуются различные стратегии повышения конкурентоспособности текстильной промышленности Узбекистана в условиях развивающейся рыночной динамики и глобальных проблем. В документе рассматриваются такие проблемы, как изменение рыночного спроса, волатильность обменного курса, технологическое устаревание, инфраструктурные и нормативные ограничения, а также подчеркиваются возможности для диверсификации экспорта, разработки продуктов с добавленной стоимостью, устойчивого развития, цифровизации и инвестиционного партнерства. Авторы всесторонне анализируют проблемы и возможности отрасли и предоставляют ценные идеи и практические рекомендации для узбекских текстильных компаний, стремящихся повысить свою конкурентоспособность и добиться устойчивого роста на мировом рынке. This article explores various strategies for increasing competitiveness in the Uzbek textile industry in the face of emerging market dynamics and global challenges. The paper examines challenges such as changing market demand, exchange rate volatility, technological obsolescence, infrastructure constraints, and regulatory constraints, while highlighting opportunities for export diversification, value-added product development, sustainability, digitization, and investment partnerships. The authors comprehensively analyze the problems and opportunities of the industry and provide valuable ideas and practical recommendations for Uzbek textile companies seeking to increase their competitiveness and achieve sustainable growth in the world market.