YURAK VA MUSHAKLARNI ISHLASHIDA FERMENTLARGA BOG’LIQLIGI (Modern education and development, 2025)
Mavzuning dolzarbligi: Yurak va mushaklarni ishlashi ularni faoliyatini ta’minlashda bevosita ishtirok etuvchi ko’pgina fermentlarga bo’g’liq. Bu fermentlardagi o’zgarishlar  yurak va mushaklarda turli xil patologik jarayonlarning vujudga kelishiga sabab bo’ladi. Hozirgi kunda eng keng tarqalgan kasallanish  va o’lim ko’rsatkichi bo’yicha yurak-qon tomir tizimi kasalliklari 1-o’rinda turadi. BJSS tashkilotining xabar berishicha har yili taxminan 17.9 million kishi ushbu kasalliklar sabab vafot etadi. Bu esa o’lim hodisasining 31 foizini tashkil etadi. Bundan tashqari mushak distrofiyasi va denervatsiyadagi biokimyoviy o’zgarishlar, Kreatin metobolizmining buzilishiga sabab bo’ladi.