JADIDCHILIKNING ASOSIY G‘OYALARI VA PRINSIPLARI (Modern education and development, 2025)
Ush tadqiqot jadidchilik harakatining asosiy g‘oyalari va prinsiplarini o‘rganishga yordam beradi. Jadid XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Turkiston, Tatariston, Ozarbayjon kabi musulmon Sharq harakatlarida paydo bo‘lgan ijtimoiy-siyosiy va madaniy hayot bo‘lib, u xalqlarni zamonaviy bilimlar bilan qurollantirish, milliy o‘z anglashni, ijtimoiy adolat va erkinlikka qarshi kurashni boshlash surgan. Tadqiqotda jadidchilikning ma'rifatparvarlik, millatchilik, islohotchilik va modernizatsiya kabi asosiy g‘oyalari tahlili, ishdan jadidchilikning ta’lim, adabiyot, matbuot va teatr sohalardagi faoliyati, uning jamiyatga ta'siri va o‘z davri uchun ahamiyati baholanadi.