BOLALARDA GLOMERULONEFRIT KASALLIGI RIVOJLANISHINING XAVF OMILLARI (Modern education and development, 2025)
Glomerulonefrit ko'p omilli, genetik irsiy kasallik sifatida tasniflanadi [3]. Biroq, adabiyotlarda glomerulonefritli bolalarda endogen va ekzogen omillar o'rtasidagi munosabatlar etarli darajada aks ettirilmagan. Buyrak jarayonining rivojlanishidagi omillarning roliga etarlicha e'tibor berilmagan.Terapevt-nefrologlar bu masalalarga ko'proq e'tibor berishadi. Shunday qilib, nashr etilgan ishlardan birida M.Ya Ratner, V.I Shumakov [7] hozirgi vaqtda surunkali nefropatiyaning rivojlanishiga sabab bo'lgan omillar sifatida ko'rsatilgan: nazoratsiz arterial gipertenziya; faol nefronlar massasining 50% dan ortiq kamayishi, giperlipidemiya; glomerulyar kapillyarlarda fibrin hosil bo'lishi; nefrotik sindromning davom etishi. Bolalarda surunkali glomerulonefrit (SGN) chastotasining ortib borishi va surunkali buyrak etishmovchiligining (SBY) oldini olish zarurati bilan bog'liq holda, glomerulonefritning kursi va prognozini baholash ayniqsa dolzarb bo'lib qoldi.