ISAJON SULTONNING TARIXIY ROMANLARIDA POETIK STRUKTURA VA BADIIY TO‘QIMA UYG‘UNLIGI (Modern education and development, 2025)
Maqolada yozuvchi Isajon Sultonning tarixiy romanlarida poetik struktura va badiiy to‘qima uyg‘unligi tahlil etiladi. O‘zbek tarixiy-badiiy nasrida qadimgi turkiylar hayoti qalamga olingan asarlar juda kam. “Bilga xoqon” romani qadim ajdodlarimiz obrazini yaratish yo‘lidagi dadil qadamlardir. “Bilga xoqon” romani – turkiy xalqlarning oʻn uch asrdan narigi davrdagi qaygʻulari ifodasi. Yozuvchi toshbitiklar orqali yetib kelgan ma’lumotlarni roman matniga mohirlik bilan singdirib yuborgan, qadimgi turk davridagi manzarani, qahramonlarning turkona tabiatini, hech narsadan tap tortmas botirligini saqlashga harakat qilgan. Asarda davr xususiyatiga ko‘ra, arabcha va forscha so‘zlar qo‘llanilmagan, roman sof turkiy tilda yozilgan. Roman turk uluslarining birlik, qahramonlik, to‘g‘rilik, fidokorlik kabi muqaddas an’analaridan xabar beradi. Asarning birinchi bo‘limi “Kichik yish” deb nomlangan, roman “Ko‘gman tog‘i etaklariga qish bola tashlagan, qor momoguldurak bilan yoqqan edi”, – deya boshlanadi.The article analyzes the harmony of poetic structure and artistic texture in the historical novels of the writer Isajon Sultan.  In Uzbek historical-artistic prose, there are very few works in which the life of the ancient Turks is written.  The novel "Bilga Khakhan" is a bold step towards creating the image of our ancient ancestors.  The novel "Bilga Khagan" is an expression of the sorrows of the Turkic peoples in the thirteenth century.  The writer skilfully absorbed the information received through the stone inscriptions into the text of the novel, tried to preserve the scenery of the ancient Turkic period, the Turkic nature of the heroes, and their indomitable heroism.  According to the characteristics of the time, Arabic and Persian words were not used in the work, the novel was written in pure Turkish.  The novel informs about the sacred traditions of the Turkish peoples, such as unity, heroism, righteousness, and self-sacrifice.  The first part of the work is called "Kichik Yish", the novel begins with "Winter threw a child at the foot of Kogman Mountain, and the snow was covered with snow."В статье анализируется гармония поэтической структуры и художественной фактуры в исторических романах писателя Исаджона Султана.  В узбекской историко-художественной прозе очень мало произведений, в которых описан быт древних тюрков.  Роман «Бильга хахан» — смелый шаг на пути к созданию образа наших древних предков.  Роман «Бильга-каган» является выражением скорби тюркских народов в тринадцатом веке.  Писатель умело впитал в текст романа информацию, полученную через каменные надписи, постарался сохранить декорации древнетюркского периода, тюркскую природу героев, их неукротимый героизм.  Согласно особенностям того времени, в произведении не использовались арабские и персидские слова, роман написан на чистом турецком языке.  Роман рассказывает о священных традициях тюркских народов, таких как единство, героизм, праведность и самопожертвование.  Первая часть произведения называется «Кичик йиш», роман начинается словами «Зима бросила ребенка у подножия горы Когман, и снег покрылся снегом».