UGLERODLI PO'LAT PLASTINALARNI QIRRALARINI TAYYORLAMASDAN TURLI FAZOVIY HOLATLARDA ERIYDIGAN ELEKTROD BILAN IKKI TOMONLAMA PAYVANDLASH (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada uglerodli po'lat plastinalarni qirralarini tayyorlamasdan turli fazoviy holatlarda (gorizontal, vertikal, ship) eriydigan elektrod bilan ikki tomonlama payvandlashning texnologik jarayoni o'rganiladi. Maqsad – payvandlash parametrlarining (payvandlash toki, kuchlanish, payvandlash tezligi, elektrodning diametri va himoya gazi sarfi) payvand chokining geometriyasi, defektlari, mexanik xususiyatlari va issiqlik ta'sir etuvchi zonaning (ITMZ) kattaligiga ta'sirini aniqlashdan iborat. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, to'g'ri tanlangan payvandlash rejimi yuqori sifatli va mustahkam payvand choklarini olish imkonini beradi, bu esa ishlab chiqarish xarajatlarini kamaytiradi va payvandlash jarayonining samaradorligini oshiradi. Ushbu tadqiqot qirralarni tayyorlamasdan turli fazoviy holatlarda payvandlashning optimal rejimlari va usullarini ishlab chiqishga qaratilgan.