ILK SHAHARLARNING ARXEOLOGIK BELGILARI - Ismoilov Jumaboy (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ilk shaharlarning arxeologik belgilarini tizimli tahlil qilish orqali ularning shakllanishiga sabab bo‘lgan omillar, ijtimoiy-iqtisodiy va madaniy strukturalar ochib beriladi. Tadqiqot davomida me’moriy rejalashtirish, ijtimoiy tabaqalanish, diniy markazlar, iqtisodiy faoliyat va himoya tizimlariga oid belgilar o‘rganildi. Shuningdek, shaharlarning arxeologik tipologiyasiga asoslangan holda ularni siyosiy, iqtisodiy va o‘tish bosqichidagi guruhlarga ajratish taklif etildi. Maqola qadimgi sivilizatsiyalarning shaharshunoslik tajribasini zamonaviy ilmiy yondashuvlar asosida tahlil qiladi hamda yangi nazariy xulosalar beradi.