IJTIMOIY TARMOQLARNING YOSHLAR PSIXOLOGIYASI TA’SIRI - Qulmurodova Ruxshona (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annonatsiya: Maqolada internetning ijtimoiy tarmoqlarining jamiyatga ta’sir ko‘rib chiqiladi. Ijtimoiy tarmoqlarning jamiyat hayotiga kirib borishi ularning ijtimoiylashuv,yoshlarni tarbiyalashga ta’siri, ularni ijtimoiy-me’yoriy tizimga integratsiyalashuvini nazarda tutadi. Internetga kontseptsiya sifatida qaramlik uch xil ma’noga ega. Maqolada deviant xatti-harakatlarning bir qismi sifatida internetga qaramlikni o‘rganish natijalari keltirilgan. Shuning uchun internetning ijtimoiy tarmoqlarining disfunktsiyasi, ayniqsa, yosh avlodga nisbatan potentsial deviatsiya maydoni sifatida qaralishi mumkin.Bugungi kunda hayotimizni ijtimoiy tarmoqlar yoki internetsiz tasavvur qilishimiz ancha qiyin. . Bunga asosiy sabab esa aksariyat odamlarning mehnat faoliyatlari va ta’lim olish jarayonlari aynan ijtimoiy tarmoqlar bilan bog‘liqligidir. Bu bilan hamma ham ijtimoiy tarmoqlarda mehnat faoliyatini olib boradi demoqchi emasmiz. Chunki aholining aksariyat qismi ijtimoiy tarmoqlarda o‘z faoliyatlarini olib borishsa, qolgan qismi undan nisbatan oddiyroq holatda foydalanishadi. Oddiyroq deganda, ijtimoy tarmoqlar va telegram kanallari orqali dunyoda sodir bo‘layotgan o‘zgarishlar, dunyo yangiliklari va kun xabarlari haqida xabardor bo‘lish, ularni bir-birlariga uzatish ko‘zda tutilmoqda.