EFFECTIVE WAYS USING TASK-BASED APPROACH IN TEACHING SPEAKING FOR EFL LEARNERS - Tojiboyeva Dilnavoz Shavkat qizi; Inoyatova Gulruxsor Do’stnazar qizi; Ablakulova Orzigul Ulug’bek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Vazifaga asoslangan yondashuv (TBA) o’quvchilarning nutq ko’nikmalarini oshirish uchun chet tili (EFL) yo’riqnomasi sifatida ingliz tilida sezilarli e’tirofga sazovor bo’ldi. Ushbu tadqiqot EFL o’quvchilari orasida so’zlashuv malakasini oshirish uchun TBAni amalga oshirishning samarali usullarini o’rganadi. U tildan mazmunli foydalanishga yordam beruvchi interfaol vazifalar, real hayotdagi muloqot stsenariylari, muammolarni hal qilish faoliyati va rol o’ynash mashqlari kabi asosiy strategiyalarni ta’kidlaydi. Ravonlik, aniqlik va o’quvchilarning faolligini ta’kidlab, TBA talabalar haqiqiy suhbatlarda faol ishtirok etadigan kommunikativ muhitni rivojlantiradi. Tadqiqot, shuningdek, TBAni qo’llashdagi muammolarni, jumladan, vazifalarning murakkabligi va o’quvchilar motivatsiyasini o’rganadi va uning samaradorligini oshirish uchun echimlarni taklif qiladi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, yaxshi tuzilgan, o’quvchiga yo’naltirilgan vazifalarni birlashtirish nutq qobiliyatlarini yaxshilashga va tildan foydalanishga ishonchni oshirishga olib keladi. Ushbu tadqiqot EFL o’quvchilarining topshiriqlarga asoslangan ta’lim orqali og’zaki muloqotini kuchaytirish uchun amaliy va samarali usullarni izlayotgan o’qituvchilar uchun qimmatli tushunchalarni beradi.