MUHANDISLIK SOHALARIDA MALAKALI KADRLARNI TAYYORLASHDA DUAL TA’LIMNING AHAMIYATI - Mallayev Shamshod Obidjon o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy muhandislik sohasida malakli kadrlarni shakllantirishda dual taʼlim modelining ahamiyati, afzalliklari va kelajakdagi istiqbollari tadqiq qilinadi. Nazariy bilimlar va amaliy tajribani uygʻunlashtiruvchi ushbu taʼlim tizimi talabalarni sanoat talablariga moslashtirish, ularga zamonaviy texnologiyalar (masalan, CAD/CAM, robototexnika) va real loyihalarda ishlash imkoniyatini berish orqali samaradorligi koʻrsatilgan. Maqolada Germaniya, Yaponiya kabi mamlakatlardagi amaliy tajribalar (masalan, *Bosch* korxonasi hamkorligidagi dasturlar) va statistik maʼlumotlar asosida dual taʼlimning ijobiy taʼsiri tahlil qilingan. Shuningdek, Oʻzbekistonda modelni joriy qilishdagi toʻsiqlar (korxonalarning ishtiroksizligi, moliyaviy muammolar) va ularni bartaraf etish boʻyicha takliflar (davlat subsidiyalari, standartlashtirilgan dasturlar) keltirilgan. Tadqiqat natijalari shuni koʻrsatadiki, dual taʼlim nafaqat kadrlar tayyorlashni yaxshilaydi, balki iqtisodiyotni rivojlantirishda ham hal qiluvchi rol oʻynaydi.