ZAHAR VA SHIFO MANBAI — ATROPA BELLADONNA L., O‘SIMLIGINING DORIVORLIK XUSUSIYATLARI - Yursunova O‘g‘iloy (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Mazkur maqolada Atropa belladonna L. o‘simligining zaharli, biroq dorivor ahamiyatga ega bo‘lgan biologik faol komponentlari tahlil qilinadi. Asosiy alkaloidlar-atropin, skopolamin va hiyosiamin moddalarining farmakologik ta’siri, ularning dozalari, klinik qo‘llanilishi va ehtiyot choralariga alohida e’tibor qaratiladi. Shuningdek, o‘simlikning tarixiy tibbiyotdagi o‘rni va xalq tabobatida tutgan o‘rni haqida ham ma’lumot beriladi.