INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA TURISTIK MATNLARNING GRAMMATIK STRUKTURASI: QIYOSIY TAHLIL - Maxmudov Xudoyshukur Alisherovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillarida yozilgan turistik matnlarning grammatik strukturasi qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda turistik matnlar uchun xos bo‘lgan gap tuzilmalari, fe’l zamonlari, passiv konstruktsiyalar, modal birliklar va qo‘shma gaplarning qo‘llanish xususiyatlari aniqlanadi. Ingliz tilida aksariyat hollarda sodda va passiv gaplar ustun bo‘lsa, o‘zbek tilida ergash gaplar va faol tuzilmalar keng qo‘llanishi kuzatildi. Qiyosiy tahlil asosida ushbu farqlar tarjima jarayoniga qanday ta’sir ko‘rsatishi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari til o‘rgatish, tarjima amaliyoti va turistik matnlar yaratishda samarali qo‘llanilishi mumkin.