PIRAMIDA HOSIL QILGAN HOLDA ULANGAN ZANJIRLARGA OID MASALALARNI YECHISHDA KIRXGOF QOIDALARINI QO’LLASH - Xolliyev Diyor Navruz o'g'li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada fizikadagi superpozitsiya prinsipining nazariy asoslari va uni amaliy masalalarni yechishda qo‘llash usullari yoritilgan. Superpozitsiya prinsipi klassik fizikaning ko‘plab sohalarida, xususan elektrostatika, mexanika va to‘lqinlar nazariyasida keng qo‘llanilishi bilan ajralib turadi. Maqolada bu prinsipning mohiyati, uning matematik ifodalanishi hamda uni amalda qo‘llashni ko‘rsatib beruvchi bir nechta misollar orqali tushuntirish berilgan. Asosiy e’tibor elektr maydonlari va kuchlarning superpozitsiyasiga qaratilgan. Tanlangan ilmiy manbalar asosida mavzuga oid nazariy tahlillar amalga oshirildi, shuningdek, ularni mustahkamlovchi odatdagi masalalar yechib chiqildi. Olingan natijalar superpozitsiya prinsipining fizikadagi universalligi va masalalarni soddalashtirishdagi yuqori samaradorligini ko‘rsatdi. Ayniqsa, elektr zanjirlari bilan ishlashda uchraydigan ayrim muammolarni hal etishda maqolada keltirilgan yondashuvlar foydali bo‘lishi mumkin, degan umiddamiz.