PROTEZ STOMATITNI DAVOLASHNING TURLI USULLARINI QO‘LLASHNI ASOSLASH - Xabilov N.L.; Sharipov S.S.; Asatullaev N.S.; Mirxoshimova M.F.; Nabiev K.; Ermatova F. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Kirish: Protez stomatiti – olib qo‘yiladigan protezlardan foydalanish bilan bog‘liq eng ko‘p uchraydigan yallig‘lanishli holatlardan biridir. Bu patologiyaning rivojlanishida protez yuzalaridagi mikroflora, og‘iz gigiyenasining yetarli emasligi va yoshi ulug‘ bemorlarda immun holatning pasayishi asosiy omillar sifatida ko‘riladi. Maqsad: Protez stomatitini davolashda qo‘llanilayotgan turli usullar – an’anaviy dorivor terapiya, fizioterapiya, va zamonaviy CAD/CAM texnologiyasi asosida ishlab chiqilgan protezlarni kompleks yondashuv doirasida qo‘llashning klinik samaradorligini baholash. Materiallar va usullar: Tadqiqotga 50 nafar 45–75 yoshli bemorlar jalb qilinib, ular davolash usuliga ko‘ra uch guruhga ajratildi: 1) faqat antifungal dorilar bilan, 2) dorilar + fizioterapiya, 3) zamonaviy CAD/CAM protezlari + kompleks terapiya. Baholashda klinik simptomlar, Candida albicans borligi va bemor qoniqishi mezon sifatida tanlandi. Natijalar: Kompleks yondashuv qo‘llanilgan 3-guruhda klinik remissiya darajasi 93% gacha yetgan bo‘lsa, faqat antifungal terapiya qo‘llanilgan 1-guruhda bu ko‘rsatkich 65% ni tashkil etdi. Candida albicans ko‘rsatkichlari, qayta kasallanish holatlari va bemor qoniqishi bo‘yicha ham eng yuqori natijalar 3-guruhda qayd etildi. Xulosa: Protez stomatitini davolashda kompleks, texnologik jihatdan asoslangan yondashuvlar yuqori klinik samaradorlik beradi. Zamonaviy CAD/CAM protezlari, fizioterapiya va gigiyena ko‘nikmalarining birgalikda qo‘llanilishi qayta yallig‘lanish holatlarini sezilarli kamaytiradi.