PROTEZ STOMATITNI KOMPLEKS DAVOLASHDA TERAPEVTIK VA ORTOPEDIK YONDASHUVLARNI INTEGRATSIYALASHNING KLINIK ASOSLARI - Xabilov N.L.; Sharipov S.S.; Rashidov R.A.; Nabiev K.; Muxiddinova F.G’.; Mirxoshimova M.F.; Ermatova F. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Protez stomatiti – olib qo‘yiladigan protezlardan foydalanadigan bemorlar orasida keng uchraydigan yallig‘lanishli holat bo‘lib, uning samarali davolanishi muammoning etiologik va patogenetik omillarini kompleks yondashuv orqali bartaraf etishni talab etadi. Ushbu maqolada terapevtik (antifungal, antiseptik, gigiyenik) va ortopedik (individual CAD/CAM protezlar, protez dizaynini takomillashtirish) choralarning integratsiyasi klinik jihatdan asoslab berildi. 60 nafar bemor ishtirokida olib borilgan klinik kuzatuvlarda kombinatsiyalashgan yondashuv simptomlarning tezda yo‘qolishiga, Candida albicans darajasining kamayishiga va qaytalanish xavfining pasayishiga olib kelgani aniqlangan. Ayniqsa, lazer terapiyasi bilan to‘ldirilgan kompleks yondashuv eng yuqori samaradorlikni ko‘rsatdi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, protez stomatitni davolashda integratsiyalashgan terapevtik va ortopedik yondashuvlar bemorlarning klinik sog‘ayishiga va qoniqish darajasining oshishiga xizmat qiladi.