ISLOM BANKLARINING GLOBAL ISLOM MOLIYA SANOATI TARKIBIDAGI ROLI: O‘SISH, BARQARORLIK VA MINTAQAVIY DINAMIKALAR - Norova Iroda Rustambek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada islom banklarining global islom moliya sanoatidagi strategik o‘rni, moliyaviy barqarorligi va mintaqaviy rivojlanish dinamikasi tahlil qilingan. Tadqiqotda 2023-yil statistik ko‘rsatkichlari asosida islom banklari aktivlari, moliyalashtirish va depozitlar portfeli, rentabellik va kapital yetarliligi kabi asosiy moliyaviy indikatorlar o‘rganilgan. Maqolada, shuningdek, Fors ko‘rfazi, Sharqiy Osiyo, Yaqin Sharq va boshqa mintaqalarda sektor faoliyatining xususiyatlari ochib berilib, mavjud muammolar va rivojlanish istiqbollari yoritilgan. O’zkazilgan tahlillar natijalari asosida islom banklarining nafaqat shariatga muvofiqlik, balki iqtisodiy jihatdan ham samarali moliya institutlari sifatida shakllanayotganligi asoslangan.