KOGNITIV HISOBLASH ASOSIDAGI SUN’IY TIZIMLAR: TAHLIL VA TADQIQOTLAR - Alimova Fotima Muratovna; Nazarova Gulchehra Nurmuxanbetovna; Kuvnakov Avaz Ergashevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada sun’iy intellekt rivojlanishidagi yangi bosqich — kognitiv yondashuvning shakllanishi va uning ilmiy asoslari tahlil qilinadi. Kognitiv yondashuv neyrofiziologik tamoyillar va insonning bilish faoliyati asosida intellektual o‘rganishga qodir tizimlarni yaratishga yo‘naltirilgan. Sun’iy kognitiv tizimlar inson tafakkurini modellashtirish, axborotni qayta ishlash jarayonlarini matematik ifodalash va kompyuter metaforasi orqali tushuntirishga asoslanadi. Maqolada, shuningdek, psixologiya, neyrobiologiya va matematik lingvistika, xususan, N. Xomskiy tomonidan ishlab chiqilgan transformatsion grammatikalarning kognitiv yondashuvga ta’siri ham yoritiladi. Sun’iy kognitiv tizimlarning rivojlanishi inson intellektiga yaqin tizimlarni yaratishga xizmat qilishi qayd etiladi.