TA’LIMNI RAQAMLASHTIRISH: IMKONIYATLAR, MUAMMOLAR VA ISTIQBOLLAR - Avaz Kuvnakov; Nodira Malikova; T.B.Djuraev; G.Nazarova (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqola, ta’limni raqamlashtirish jarayonining samaradorligini kompleks baholashga bag’ishlangan. Infratuzilma, bilim darajasi va talab omillarini baholash uchun matematik modellardan foydalanib, ular asosida amaliy hisob-kitoblar olib borilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, berilgan ob’yektdagi internet tezligini 100 Mbps dan 150 Mbps ga oshirish infratuzilma samaradorligini 25,000 dan 37,500 birlikka (50%) oshishi aniqlandi. Xarajatlarni 1,000,000 so’mdan 700,000 so’mga (30%) kamaytirish orqali esa umumiy samaradorlik indeksini 298 dan 426 gacha (43%) oshirish imkonini berdi. Bundan tashqari, o’qituvchilar va talabalarning raqamli kompetensiyasini oshirish (155 balldan 170 ballga) ta’lim sifatini sezilarli darajada yaxshilashi aniqlandi.