PO‘LAT QUVURLARNI LAZERLI PAYVANDLASH JARAYONINI LOYIHALASH - Ro’zimurodov Suxrob Zokirjon o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola po‘lat quvurlarni lazerli payvandlash jarayonini loyihalash va optimallashtirishga bag‘ishlangan bo‘lib, zamonaviy ishlab chiqarish va quvursozlik sohasida muhim texnologiyadir. Tadqiqot payvandlash sifati ta’sir etuvchi asosiy parametrlarni, jumladan lazer quvvati, payvandlash tezligi, fokus pozitsiyasi va himoya gazining tarkibini tahlil qiladi. Optimal jarayon sharoitlarini aniqlash uchun ilg‘or modellashtirish usullari va eksperimental tekshiruvlar qo‘llaniladi, bu esa kuchli, nuqsonsiz va kam issiqlik ta‘siridagi choklarni ta’minlashga imkon beradi. Shuningdek, maqolada po‘lat quvurlarni payvandlashdagi deformatsiya nazorati va to‘yinganlik chuqurligini boshqarish kabi keng tarqalgan muammolar ko‘rib chiqiladi. Taklif etilgan loyihalash konsepti payvandlash samaradorligini oshirish, materiallar isrofini kamaytirish va strukturaning chidamliligini yaxshilashga qaratilgan bo‘lib, yuqori aniqlikdagi quvur ishlab chiqarish texnologiyalarini rivojlantirishga hissa qo‘shadi.