SUN’IY INTELLEKT VA INSONIYAT KELAJAGI - Mamirbekova Madinabonu Zahriddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Ushbu maqolada sunʼiy intellekt (SI) texnologiyalarining zamonaviy jamiyat hayotiga ta’siri, ularning insoniyat kelajagidagi o‘rni va roli tahlil qilinadi. Sunʼiy intellekt nafaqat texnologik rivojlanishning markazida, balki iqtisodiyot, sog‘liqni saqlash, ta’lim, xavfsizlik, ijtimoiy aloqalar, madaniyat va siyosiy boshqaruv kabi sohalarda ham chuqur o‘zgarishlarni yuzaga keltirmoqda. Maqolada SI’ning imkoniyatlari, xususan, katta ma’lumotlarni tahlil qilish, avtomatlashtirish, inson xatolarini kamaytirish va ishlab chiqarish samaradorligini oshirish kabi afzalliklar ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, inson ish o‘rinlarining qisqarishi, etik masalalar, nazorat va xavfsizlik muammolari, shaxsiy ma’lumotlar himoyasi kabi salbiy oqibatlari ham tahlil qilinadi.