TOMCHILATIB SUG‘ORISHDA SUG’ORISH TEXNIKA ELEMENTLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Fazliyev Jamoliddin Sharofiddinovich; Raxmatova Maftuna Jamshid qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Maqolada olma bog‘larini tomchilatib sug‘orish texnologiyasi orqali sug‘orish rejimlari o‘rganilgan va natijalari keltirilgan. Sug‘orish texnika elementlari takomillashtirilishi natijasida hosildorlikning oshishi va suv resurslarining iqtisod qilinishiga erishilgan. Agarda intensiv bog‘larda tomchilatib sug‘orish texnologiyasi joriy etilsa, suv resurslari 40-60 foiz, mineral o‘g‘itlar 50 foiz va yoqilg‘i-moylash materiallari 30 foizgacha iqtisod qilinishi isbotlangan. Bundan tashqari, sug‘orish rejimi o‘simliklarning suvga bo‘lgan ehtiyojiga mos kelishi va ortiqcha suv ishlatilmasligi, namlik faqat o‘simliklarning ildiz tizimiga yaqin joyda to‘planashi, natijada suv butun dala bo‘ylab tarqalmasligi keltirilgan.