“XAMSA” DOSTONLARINI O‘QITISH METODIKASI - Abduxalilova Rushana (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Hozirgi kunda adabiyot oʻqituvchilarining oldiga yangicha talablar qoʻyilmoqda. Bilamizki, oʻqituvchilarning kasbiy kompetentliligi ularning ilmiy salohiyati bilan oʻlchanadi. “Xamsa” asarining har bir dostoni har xil mavzuga bag‘ishlangan bo‘lib, shoir, avvalo, o‘quvchini bu mavzu bilan tanishtiradi. So‘ngra o‘sha mavzuga munosabat bildirib, uni har jihatdan tasvirlaydi. O‘quvchining tasavvurlari aniq bo‘lishi uchun juda ko‘p qiyoslar, obrazli o‘xshatmalar keltiradi va eng so‘ngida mavzuga mutanosib ibratli hikoyatlar bayon qiladi. Bu dostonlarda rostgo‘ylik, karam, saxiylik, do‘stga sadoqat, hayo, iffat, vafo, adolat, ilm olish, halollik kabi ko‘plab fazilatlar ulug‘lanadi. Ularning har biri ta’sirchan fikrlar bilan yoritilganki, har qanday yoshdagi kitobxon uchun dostondagi g‘oyalar katta ma’rifat ulashadi.