O’ZBEKISTONDA KAMBAG’ALLIKNI QISQARTIRISH VA AHOLI DAROMADLARINI OSHIRISH - Dadamirzayeva Zulayxo Ma'rufjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Abstract: O’zbekiston Respublikasida kambag’allikni qisqartish borasida turli xil chora-tadbirlar ko’rilmoqda. Qashshoqlashish, kambag’allashish muammosini oldini olish, aholi bandligini ta’minlash, ularning tadbirkorlikka oid intilishlarini rag’batlantirish iqtisodiy islohotlarni ro’yobga chiqarishning muhim kaliti hisoblanadiki, pirovardida aholi farovonligi yaxshilana boradi. Shu o’rinda ta’kidlash kerakki, aholi daromadlardagi tengsizlik bozor tizimining belgisi bo’lar ekan, bu tizimda kambag’allarning bo’lishi ob’ektiv hodisadir. Shu sababli kambag’allikni tugatib bo’lmaydi, lekin uning miqyosi qisqarishi mumkin. Boisi kambag’allik millatning sog’lig’i, mehnatga layoqati va ilmiy salohiyatiga putur yetkazadi. Shuningdek, uning oqibati natijasida davlat byudjetining pasayishi va siyosiy jarayonlarning keskinlashishiga sabab bo’ladi.