BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA TEMPERAMENT TIPINI ANIQLASHNING PSIXOMETRIK JIHATLARI - Aliyeva Maryam Umidjon qizi; Ashurova Gulruxon Oxunovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tezizsning maqsadi boshlang‘ich maktab bolalaridagi temperamentni o‘rganish edi. Shuningdek, temperamentni jins va sinfga nisbatan tekshirish maqsad qilingan. Ushbu tezisda boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida temperament turlarining namoyon bo‘lishining dastlabki belgilariga oid ilmiy tahlil va amaliy tavsiyalar keltirilgan. Temperament — bu bolalarning tug‘ma xususiyatlari bo‘lib, ularning atrof-muhitga qanday javob berishini va o‘zaro aloqalarini belgilaydi. Tezis temperamentning to‘rt asosiy turi: sangvinik, holerik, melanxolik va flegmatik haqida batafsil ma’lumot beradi hamda ularning boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida qanday namoyon bo‘lishi, o‘qituvchilar va ota-onalar uchun qanday amaliy ahamiyatga ega ekanligi tushuntiriladi.