KEKSA VA QARI YOSHDAGI BEMORLARDA GONARTROZNING KLINIK-IMMUNOLOGIK TAVSIFI, KASALLIK KECHISHINING XUSUSIYATLARI - Allokulov Rustam Ruzibayevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada keksa va qari yoshdagi bemorlarda gonartroz kasalligining klinik va immunologik xususiyatlari o‘rganildi. Tadqiqot davomida 82 nafar bemorda kasallik bosqichlari klinik simptomlar va immunologik markerlar asosida baholandi. Natijalarga ko‘ra, yallig‘lanish bilan bog‘liq sitokinlar (IL-1β, IL-6, TNF-α) darajasi oshgan, IL-10 darajasi esa pasayganligi aniqlanib, surunkali yallig‘lanish jarayonlarining kasallik kechishida muhim o‘rin tutishi tasdiqlandi. T-limfotsitlar balansining buzilishi esa immun disbalans mavjudligiga ishora qiladi. Shunday qilib, gonartrozning kechishi va og‘irligi organizmning immun holati bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, bu kasallikni davolashda immunologik yondashuv zarurligini ko‘rsatadi.