FINTEX KOMPANIYALARI VA ULARNING YOSHLAR MOLIYAVIY TA’LIMIDAGI ROLI - Foziljonova Niholaxon Fayoz qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada fintech (moliyaviy texnologiyalar) kompaniyalarining yoshlar moliyaviy savodxonligini oshirishdagi roli va imkoniyatlari tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalar kundalik hayotga chuqur kirib kelar ekan, ayniqsa yosh avlod orasida moliyaviy ilovalardan foydalanish orqali shaxsiy byudjet yuritish, to‘g‘ri xarajat qilish, sarmoya kiritish kabi ko‘nikmalar shakllanmoqda. Fintech xizmatlar ta’lim jarayoniga qo‘shimcha qulaylik va interaktivlik olib kirayotgani bilan ahamiyatlidir. Maqolada O‘zbekiston misolida fintech xizmatlarining kengayishi, ulardan foydalanish ko‘lamining ortib borayotgani, ammo hali moliyaviy madaniyat va xavfsizlik borasida to‘liq bilimga ega bo‘lmagan yoshlar ham borligi qayd etiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, fintech vositalaridan samarali foydalanish, ularni ta’limiy yondashuvlar bilan to‘ldirish orqali moliyaviy mas’uliyatni shakllantirish mumkin.