MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI SHAKLLANTIRISH XUSUSIYATLARI - Yuldashev Sodirjon Jurayevich; Shuhratova Nozima Shavkatjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Maktabgacha yoshdagi bolalarda emotsional intellektni shakllantirish xususiyatlari mavzusiga bag‘ishlangan ushbu maqolada, bolalarning erta yoshdan boshlab hissiy va ijtimoiy ko‘nikmalarni rivojlantirish jarayoni o‘rganiladi. Maktabgacha davrda bolalarning hissiy intellektini rivojlantirish ularning kelajakdagi shaxsiy va ijtimoiy muvaffaqiyatlari uchun muhim ahamiyatga ega. Mavzu doirasida emotsional intellekt tushunchasi va uning maktabgacha yoshdagi bolalar rivojlanishidagi o‘rni, hissiy intellektning asosiy komponentlari: o‘z-o‘zini anglash, hissiyotlarni boshqarish, empatiya, ijtimoiy ko‘nikmalar va motivatsiya, Bolalarda emotsional intellektning rivojlanishiga ta’sir etuvchi omillar: oilaviy muhit, tarbiyachilarning roli, o‘yin faoliyatining ahamiyati va jamoaviy faoliyatning hissiyotlarni rivojlantirishga ta’siri, Emotsional intellektni shakllantirish metodlari: bolaning hissiy lug‘atini boyitish, muammolarni hal qilish ko‘nikmalarini o‘rgatish, empatiyani shakllantirish bo‘yicha turli amaliy mashqlar haqida gaplashamiz.