YASHIL OBLIGATSIYALAR — YASHIL IQTISODIYOTGA O‘TISHNING MOLIYAVIY MEXANIZMI SIFATIDA - Komilova Feruza Shuxrat qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Bugungi kunda iqlim o‘zgarishi va atrof-muhit muhofazasi masalalari global darajada dolzarblashgan. Buning natijasida, kam emissiyali va barqaror iqtisodiyotga o‘tish eng muhim yo‘nalishlardan biriga aylandi. Ushbu maqsadga erishish uchun innovatsion moliyaviy instrumentlar zarur bo‘lib, ularning orasida yashil obligatsiyalar muhim o‘rin tutadi. Masalan, Jahon resurslari instituti ta’kidlashicha, yashil obligatsiyalar iqlim yoki atrof-muhit loyihalarini moliyalashtirishga mo‘ljallangan moliyaviy instrumentlardir. Xalqaro bozorlar standartlariga ko‘ra, bu kabi obligatsiyalar orqali qayta tiklanuvchi energiya, energetik samaradorlik va boshqa ekologik loyihalarga kapital yo‘naltiriladi hamda iqtisodiyot barqaror rivojlanishga erishadi.