FAXRIDDIN AR-ROZIY NAFS TARBIYASIDA BOSQICHMA-BOSQICH YONDASHUV VA INDIVIDUAL XUSUSIYATLARNI HISOBGA OLISH - Allamberganov Toʻlqin Hamidovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Faxriddin ar-Roziy nafs tarbiyasida bosqichma-bosqich yondashuv va individual xususiyatlarni hisobga olish masalalariga chuqur e’tibor qaratgan buyuk mutafakkirdir. Uning nafs tarbiyasi haqidagi qarashlari nafaqat falsafa va ilohiyot sohalarida, balki pedagogika va psixologiya ilmida ham muhim o‘rin tutadi. Ar-Roziy nafsni murakkab, ko‘p qatlamli tizim sifatida ko‘radi va uning har bir qatlami o‘ziga xos xususiyatlarga ega ekanligini ta’kidlaydi. Shu nuqtai nazardan, nafs tarbiyasi jarayoni ham bosqichma-bosqich amalga oshirilishi lozim. Bu yondashuv nafsning turli qatlamlarini bosqichma-bosqich anglash, ularni nazorat qilish va tarbiyalashni o‘z ichiga oladi.