QUYOSH ENERGIYASI ASOSIDAGI TENDER LOYIHALARINING IQTISODIY SAMARADORLIGINI BAHOLASH (O‘ZBEKISTON MISOLIDA) - Xojiakbarova Umidaxon Toxirjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O‘zbekistonda quyosh energiyasi asosida amalga oshirilayotgan yirik investitsiya loyihalari va ularni tender mexanizmi orqali joriy etish jarayonining iqtisodiy samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, raqobatbardosh tenderlar orqali taklif etilgan tariflar xalqaro miqyosda eng past ko‘rsatkichlardan biri bo‘lib, bu esa energiya tejamkorligi, tabiiy gaz importini qisqartirish va xizmat sifatining oshishiga olib kelmoqda. Xalqaro investorlar (Masdar, ACWA Power, Voltalia) ishtirokidagi loyihalar asosida tejalgan tabiiy gaz, o‘zini oqlash muddati va operatsion xarajatlar tahlili keltirilgan. Natijalarga asoslangan holda tender baholash mezonlarini kengaytirish va barqaror energetika siyosatini shakllantirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.