INNOVATSION G‘OYALAR VA KONFUTSIYLIK: JAMIYATDA O‘ZGARISHGA MUNOSABAT – TUZATISH YOKI URF? - Maxamadova Zilola; Barno Ziyatova (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada innovatsion g‘oyalar va konfutsiylik qadriyatlari o‘rtasidagi murakkab munosabat tahlil qilinadi. Innovatsiya jamiyatni modernizatsiya qilishga xizmat qilsa, konfutsiylik qadriyatlari barqarorlik, an’anaga hurmat va ijtimoiy tartibni saqlashni ta’kidlaydi. Tadqiqotda konfutsiylik ta’sirida shakllangan jamiyatlarda o‘zgarishlarga munosabat ikki xil baholanishi mumkinligi ko‘rsatib beriladi: biri uni jamiyatni yaxshilashga qaratilgan tuzatish deb biladi, ikkinchisi esa an’anaviy qadriyatlarga tahdid sifatida qabul qiladi. Maqolada, shuningdek, global o‘zgarishlar sharoitida madaniy identitetni saqlagan holda innovatsiyalarni joriy etish masalasi ham yoritiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, konfutsiylik qadriyatlari kuchli bo‘lgan jamiyatlar innovatsiyalarni ehtiyotkorlik bilan qabul qiladi va ularni axloqiy hamda ijtimoiy me’yorlarga mos kelganda qo‘llaydi.