YOSHLARIMIZDA EKOLOGIK ONG VA ETNOMADANIYATNI YUKSALTIRISH - Norimonova Gulmira Ulug‘bek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yosh avlodda ekologik ong va etnomadaniy tafakkurni shajllantirish va ularni yuksaltirishning dolzarb ilmiy-nazariy asoslari haqida so‘z boradi. Global ekologik muammolar kuchayib borayotgan hozirgi zamonda insonning tabiatga ongli va ma’sulyatli yondashuvini shakllantirish muhim ahamiyatga ega hisoblanadi. Shuning uchun ekologik ongni yoshlar ongiga singdirishda milliy etnomadaniyat omillaridan oqilona foydalanish- barqaror rivojlanishning muhim tarkibiy qismidir. Mazur maqolada ekologik ongning mazmun-mohiyati, shakllanish omillari, shu bilan birga yoshlar tarbiyasida uning o‘rni katta ekanligi ilmiy jihatdan asoslangan. Shuningdek, ekalogik tarbiya jarayonida zamonaviy pedagogik texnologiyalar va milliy-etnik qadriyatlar uyg‘unligini ta’minlash orqaligina ekologik ongni kuchaytirish mumkin bo‘ladi,albatta. Mening fikrimcha, yosh avlodning ekologik madaniyatini shakllantirishda xalqning tarixiy-madaniy merosidan foydalanish va ularni ekologik ta’limning tarkibiy qismiga aylantirish hamda davlat siyosati darajasida qo‘llab-quvvatlash muhim deb hisoblayman.