ZAMONAVIY TILSHUNOSLIK YO‘NALISHLARI HAMDA ULARNING TAHLILI - Abduraxmatova Nodira Oybek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Lingvistika termini qator Yevropa mamlakatlari: ingliz, fransuz, nemis, ispan, rus va boshqa tillarda faol qo'llanilib, til haqidagi fanni anglatadi. Ushbu so‘zning o‘zagi lingua bo‘lib, til degan ma’noni beradi. Binobarin, lingvistika terminining o‘zbek tilidagi muqobili, ma’nodoshi tilshunoslik bo‘lib, ular o‘zaro sinonimik munosabatga kirishadi. Lingvistika yoki tilshunoslik fani o‘ziga xos murakkab ijtimoiy hodisa bo‘lgan aloqa qurolini - tilni sistema sifatida - bir butun obyekt sifatida tadqiq va tahlil qiladi. Ayni jarayonda u turli ko‘rinishlarda, shakllarda kuzatiladi. Bu ijtimoiy xarakterga ega bo‘lgan tilning mohiyatidan, uni turli tomondan o‘rganish, tekshirish lozimligidan va bu ilmiylik nuqtayi nazaridan mutlaqo to‘g‘ri ekanligidan kelib chiqadi.