INKLYUZIV TA’LIMNING XALQARO VA O`ZBEKISTONDAGI HUQUQIY ASOSLARI - Iskandarova Oqiljon Shavkat qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada inklyuziv ta’lim tushunchasi, uning mazmun-mohiyati va xalqaro hamda milliy darajadagi huquqiy asoslari taxlil qilinadi. Inklyuziv ta’lim nogironligi bo`lgan va maxsus ehtiyojga ega shaxslar uchun umumiy ta’lim muhititida teng sharoitlar yaratish g’oyasiga asoslanadi. Maqolada BMT, YUNESCO, kabi xalqaro tashkilotlar tomonidan qabul qilingan hujjatlar muhim hujjatlar, jumldan, ‘‘Nogironlar  huquqlari to’g’risidagi Konvensiya’’ va ‘‘Salamanka deklaratsiyasi’’ asosida ta’limdagi inklyuzivlik tamoyillari yoritilgan. Shuningdek, O’zbekistonda so’nggi yillarda qabul qilingan qonun va qarorlar jumladan, ‘‘Nogironligi bo’lgan shaxslar to’g’risida’’gi  Qonun hamda ‘‘Ta’lim to’g’risida’’gi Qonun doirasida  inklyuziv ta’lim tizimini rivojlantirish bo’yicha amalga oshirilayotgan islohotlar ochib berildi. Maqola inklyuziv ta,limni huquqiy asosda rivojlantirish borasidagi xalqaro tajriba va milliy yondashuvlarning o`zaro bog‘liqligini tahlil qilishga xizmat qiladi.