STEATOZ BILAN KECHUVCHI SURUNKALI GEPATIT C NING KLINIK-LABORATORIYA VA INSTRUMENTAL XUSUSIYATLARI - Shamsiyeva Muattar Axmatovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Metabolik disfunksiya bilan bog'liq steatotik jigar kasalligi semirish epidemiyasi tufayli butun dunyo bo'ylab eng keng tarqalgan surunkali jigar kasalligiga aylandi[1-5]. So'nggi hisob kitoblarga ko'ra, asoslangan global aholining deyarli uchdan biriga ta'sir qiladi [6-8]. Gepatit C (HCV) - bu gepatotrop virus bo'lib, jigar metabolizmini buzadi va jigarning progressiv shikastlanishiga olib keladi [9-15].C gepatitning steatoz bilan kechuvchi surunkali shakli - bu jigarning surunkali yallig'lanish jarayoni bo'lib, unda jigar hujayralarida yog' to'planishi (steatoz) yuz berishi mumkin [16-21]. Odamlarda gepatit C virusi (HCV) genotipi 3 ko'proq steatoz bilan bog'liq [22-27]. Steatoz bilan kechuvchi surunkali C gepatitida quyidagi klinik alomatlar kuzatilishi mumkin:bemorlar ko'pincha charchoq, tavsiflanmagan og'riq va qorin sohasida noqulaylik his qilishadi [28-32]. Ba'zi hollarda, ularning terisida sarg'ayish paydo bo'lishi mumkin.Ishning maqsadi. steatoz fibrozning rivojlanishi bilan bog'liq bo'lishi mumkin va bu genotipga xos bo'lishi mumkinligini klinik-laboratoriya va instrumental tekshiruvlar orqali o’rganish.