TEACHING ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE IN RURAL UZBEKISTAN: CULTURAL CHALLENGES AND SOLUTIONS - Murodova Muqaddas; Ismoilova Nozima (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekistonning qishloq hududlarida ingliz tilini chet tili sifatida (EFL) samarali o‘rgatishga to‘sqinlik qilayotgan madaniy to‘siqlar o‘rganiladi. Ingliz tilining xalqaro muloqot, ta’lim va kasbiy imkoniyatlar uchun lingua franca sifatidagi ahamiyati ta’kidlanadi. Biroq, qishloq jamoalari bir qator muammolarga duch kelishadi, jumladan resurslarning cheklanganligi, an’anaviy qadriyatlar, yodlashga urg‘u berish va o‘quvchilarning motivatsiyasining pastligi. Tadqiqot so‘rovnomalar, intervyular va sinf kuzatuvlari asosida olib borilib, mahalliy madaniy xususiyatlarni inobatga olgan holda amaliy yechimlar taklif etiladi. Asosiy tavsiyalar an’analarni o‘quv jarayoniga integratsiya qilish, o‘qituvchilar tayyorgarligini yaxshilash va texnologiyalardan foydalanishni o‘z ichiga oladi. Tadqiqot natijalari qishloq hududlarda ingliz tilini o‘qitish sifatini oshirish va shahar hamda qishloq maktablari o‘rtasidagi tafovutni kamaytirishga qaratilgan.